Prematüre bebek ailelerine umut olacak bir kitap: “DÜNYANIN en minik KAHRAMANLARI”

El Bebek Gül Bebek Derneği, AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz katkılarıyla 17 Kasım “Dünya Prematüre Günü” kapsamında, prematüre bebekler ve ailelerinin yaşadıkları ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla “DÜNYANIN en minik KAHRAMANLARI” isimli kitabı hazırladı. Kâr amacı güdülmeden hazırlanan kitap 45 ilde 99 hastaneye dağıtılacak. Kitapta yer alan yaşam hikâyeleri aynı zamanda herkesin okuyabilmesi için derneğin web sitesinde de yayımlanıyor.

El Bebek Gül Bebek Derneği, AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz katkılarıyla 17 Kasım “Dünya Prematüre Günü” kapsamında, prematüre bebekler ve ailelerinin yaşadıkları ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla “DÜNYANIN en minik KAHRAMANLARI” isimli kitabı hazırladı. Kâr amacı güdülmeden hazırlanan kitap 45 ilde 99 hastaneye dağıtılacak. Kitapta yer alan yaşam hikâyeleri aynı zamanda herkesin okuyabilmesi için derneğin web sitesinde de yayımlanıyor.

Bebekler normal süre olarak 38 ile 42 hafta arasında dünyaya gözlerini açar. Yeni doğan bebek 37 hafta ve öncesinde doğmuş ise bu bebeğe prematüre denir. T.C. Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı istatistiklere göre Türkiye’de prematüre doğum oranı 2021 yılında yüzde 12,2 seviyesinde bulunuyor[1] ki bu da her 10 bebekten yaklaşık 1’inin prematüre bebek olduğu anlamına geliyor. Bu nedenle dünyada olduğu gibi ülkemizde de 2011 yılından bu yana 17 Kasım “Dünya Prematüre Günü” kapsamında, prematüre bebekler ve sorunları ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla birçok çalışma yapılıyor.

El Bebek Gül Bebek Derneği, AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz katkılarıyla prematüre bebeklerle ilgili farkındalık çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla “DÜNYANIN en minik KAHRAMANLARI” isimli bir kitap hazırladı. Kitapta anne – babalığa erken doğumla birlikte zorlu bir süreçten geçerek başlayan 11 ailenin gerçek yaşam öyküleri paylaşılıyor. Minik kahramanlar ve ebeveynlerinin yaşadıkları deneyimlerin diğer prematüre bebek ailelerine ışık olmasını amaçlayan ve kâr amacı güdülmeden hazırlanan kitap, El Bebek Gül Bebek Derneği tarafından 45 ilde toplam 99 hastanenin yenidoğan yoğun bakım ünitelerine dağıtılacak. Bu hikayeler aynı zamanda herkesin okuyabilmesi için derneğin web sitesinde de yayımlanıyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan El Bebek Gül Bebek Derneği Başkanı İlknur Okay, “Prematüre doğum hem bebek hem de anne – baba için çok zorlu bir süreçtir. Ülkemizde yılda yaklaşık 120 bin bebek erken doğuyor. Bu bebeklerin ne kadar erken doğarlarsa o kadar uzun süre yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalmaları gerekiyor. Bu ayrılık ve taburculuk sonrası gidilmesi gereken tedavi ve terapiler de anne – babayı zorlayabiliyor. Hazırladığımız kitapta, bu zorlu yoldan geçen ebeveynlerin gerçek yaşam öykülerini paylaşarak yeni prematüre bebekleri olan ebeveynlere cesaret ve umut vermeyi amaçlıyoruz.” dedi.

AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ise açıklamasında şunları söyledi: “AstraZeneca olarak yaşama değer katan ilaçları keşfetmek için bilimin sınırlarını zorlarken faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde pozitif toplumsal etki yaratmayı da misyon ediniyoruz. Üstlenmiş olduğumuz bu misyon çerçevesinde, hastalıklar konusunda önemli farkındalık projeleri de hayata geçiriyoruz. Yaşama tutunma mücadelesi veren minik kahramanlarımız ve aileleri de farkındalık çalışmalarımızın odaklarından birisi. Dünyada ve ülkemizde pek çok bebek gelişimini tamamlamadan zamanından önce, dünyaya geliyor. Ancak takip ve uygun müdahaleyle pek çok anne ve bebeğin hayatı kurtarılabilir. Bunun için ise aileleri bilinçlendirmek ve onlara umut ışığı olmak büyük önem taşıyor. Anne karnında gelişimini tamamlamadan önce doğan bütün bebeklerin sağlıklı bir geleceğe kavuşmaları için çalışmalar yürüten El Bebek Gül Bebek Derneği’nin koşulsuz desteğimizle hazırladığı ‘DÜNYANIN en minik KAHRAMANLARI’ kitabı ile prematüre olarak dünyaya gelen bebeklerin ailelerine yalnız olmadıklarını bir kez daha hatırlatmak istedik. Bu kitabın prematüre bebekler hakkında toplumda farkındalık oluşturmasını ve minik kahramanlarımızın ailelerine ışık olmasını diliyoruz.”

“DÜNYANIN en minik KAHRAMANLARI” kitabında yer alan ailelerin yaşam hikâyelerine https://elbebekgulbebek.org/dunyanin-minik-kahramanlari/ linkine tıklayarak veya aşağıdaki QR kodu akıllı cihazınızın kamerasına okutarak ulaşabilirsiniz.

El Bebek Gül Bebek Derneği Hakkında
El Bebek Gül Bebek Derneği, anne karnında gelişimini tamamlamadan önce doğan bütün bebeklerin sağlıklı bir geleceğe kavuşmaları için gerekli çalışmaları yürütmek amacıyla bu konuda deneyim sahibi ve uzman kişiler tarafından kurulmuş bir dernektir. Erken doğan bebeklerin doğum anından itibaren bütün gelişim süreçleri boyunca ihtiyaçları olan tıbbi bakım, psikolojik ve gelişimsel destek alabilmeleri için onların ve ailelerinin toplumsal ve politik düzeyde sesi olabilmek için çalışmaktadır. “Minicik Ellerinden Tutun ki Hayata Tutunsunlar” sloganı ile çalışmalar yapan dernek hakkında daha fazla bilgi için: https://elbebekgulbebek.org/

AstraZeneca Hakkında
AstraZeneca (LSE/STO/NYSE: AZN), özellikle onkoloji, kardiyovasküler, renal ve metabolik hastalıklar, solunum ve immünoloji olmak üzere üç tedavi alanındaki hastalıkların tedavisine yönelik reçeteli ilaçların keşfi, geliştirilmesi ve ticarileştirilmesine odaklanan küresel, bilim odaklı bir biyofarmasötik şirketidir. Genel Merkezi İngiltere’nin Cambridge kentinde bulunan AstraZeneca, 100’den fazla ülkede faaliyet göstermektedir ve şirketin yenilikçi ilaçları dünya çapında milyonlarca hasta tarafından kullanılmaktadır. Daha fazla bilgi için www.astrazeneca.com.tr adresini ziyaret edebilir veya www.linkedin.com/company/astrazeneca/ ile Linkedin’den, www.facebook.com/AstraZenecaTurkiye/ ile Facebook’tan, www.instagram.com/astrazenecaturkiye/,
www.instagram.com/astrazenecaturkiyekariyer ile Instagram’dan ve https://www.youtube.com/astrazenecaturkiye ile Youtube’dan takip edebilirsiniz.